Сахер тортата беше создадена од слаткарот Франц Захер (1816-1907) во 1832 година за принцот Клеменс Лотар Венсел Метерних (1773-1859) од Австрија, австрискиот државен канцелар.
Принцот уживаше да проба нови јадења и му нареди на готвачот да создаде нова торта. Нарачките беа испраќани во кујните каде што беше моментален пандемониум. Главниот готвач беше болен, а тимот готвачи во кујната немаше идеја што да подготви. Франц Сахер, 16-годишен чирак готвач, ги засука ракавите и ја создаде оваа позната чоколадна торта со достапните состојки. Сахер Тортата и другите рецепти го направија успешен и работеше со неколку кафулиња и ресторани.
Во 1876 година, синот на Франц, Едуард Сахер, отвори голем хотел наречен Хотел Сахер, а неговата динамична сопруга Ана, го претвори во еден од најголемите хотели во Европа каде се среќаваа аристократијата и дипломатите. По смртта на Едуард, неговата вдовица Ана Сахер стана менаџер. Под нејзино владеење, хотелот стана еден од најдобрите хотели во светот, каде се среќаваа аристократијата и дипломатите, а до нејзината смрт во 1930 година тој беше национална институција.
Од некоја непозната причина Франц Сахер јуниор, син на Едуард и неговата сопруга Ана, подоцна го продаде својот оригинален рецепт на Демелс фенси кафе на Колмаркт, дозволувајќи им да создадат иста ривалска торта. И хотелот Сахер и слаткарницата Демел тврдеа дека ја произведуваат „оригиналната“ верзија на Сахер торта.
Овие две светски познати институции се вклучија во судска постапка што траеше со години. Пресудата во 1965 година оди во прилог на Сахер, давајќи им право да го користат името „Оригинална Сахер торта “, додека Демел мораше да биде задоволен со „Оригинална Едуард Сахер Торта“.
Главната разлика помеѓу двата рецепта е што во случајот на Сахер, слојот од џем е помеѓу два слоја чоколадно тесто, додека во верзијата на Демел, џемот е на врвот чоколадното тесто, но под чоколадната глазура.
Во ЗАФИР ја имаме нашата верзија на Сахер Торта, најдобрата комбинација од двете познати верзии низ историјата на Сахер тортата. Нашата Сахер Торта има џем помеѓу двата слоја чоколадно тесто во средина и на врвот веднаш под чоколадната глазура, што ја прави да има по исполнет, впечатлив и освежителен вкус. НАРАЧАЈ ЈА ТВОЈАТА ЗАХЕР ТОРТА СЕГА
Како настана Сахер торта?
Сахер тортата беше создадена од слаткарот Франц Захер (1816-1907) во 1832 година за принцот Клеменс Лотар Венсел Метерних (1773-1859) од Австрија, австрискиот државен канцелар.
Принцот уживаше да проба нови јадења и му нареди на готвачот да создаде нова торта. Нарачките беа испраќани во кујните каде што беше моментален пандемониум. Главниот готвач беше болен, а тимот готвачи во кујната немаше идеја што да подготви. Франц Сахер, 16-годишен чирак готвач, ги засука ракавите и ја создаде оваа позната чоколадна торта со достапните состојки. Сахер Тортата и другите рецепти го направија успешен и работеше со неколку кафулиња и ресторани.
Во 1876 година, синот на Франц, Едуард Сахер, отвори голем хотел наречен Хотел Сахер, а неговата динамична сопруга Ана, го претвори во еден од најголемите хотели во Европа каде се среќаваа аристократијата и дипломатите. По смртта на Едуард, неговата вдовица Ана Сахер стана менаџер. Под нејзино владеење, хотелот стана еден од најдобрите хотели во светот, каде се среќаваа аристократијата и дипломатите, а до нејзината смрт во 1930 година тој беше национална институција.
Од некоја непозната причина Франц Сахер јуниор, син на Едуард и неговата сопруга Ана, подоцна го продаде својот оригинален рецепт на Демелс фенси кафе на Колмаркт, дозволувајќи им да создадат иста ривалска торта. И хотелот Сахер и слаткарницата Демел тврдеа дека ја произведуваат „оригиналната“ верзија на Сахер торта.
Овие две светски познати институции се вклучија во судска постапка што траеше со години. Пресудата во 1965 година оди во прилог на Сахер, давајќи им право да го користат името „Оригинална Сахер торта “, додека Демел мораше да биде задоволен со „Оригинална Едуард Сахер Торта“.
Главната разлика помеѓу двата рецепта е што во случајот на Сахер, слојот од џем е помеѓу два слоја чоколадно тесто, додека во верзијата на Демел, џемот е на врвот чоколадното тесто, но под чоколадната глазура.
Во ЗАФИР ја имаме нашата верзија на Сахер Торта, најдобрата комбинација од двете познати верзии низ историјата на Сахер тортата. Нашата Сахер Торта има џем помеѓу двата слоја чоколадно тесто во средина и на врвот веднаш под чоколадната глазура, што ја прави да има по исполнет, впечатлив и освежителен вкус.
НАРАЧАЈ ЈА ТВОЈАТА ЗАХЕР ТОРТА СЕГА