5000 години пред наша ера Азиските култури откриле дека можат да консумираат скршен мраз со различни ароми. Петстотини години подоцна, египетските фараони имале обичај да ги послужат своите гости со мраз засладен со овошни сокови.
Римјаните подоцна го започнале ритуалот на јадење на мраз на вулканите Етна и Везув, покривајќи го со мед. Потоа дојде италијанската ренесанса во текот на 14 век, кога Gelato беше првпат создаден од познатиот уметник и архитект Бернардо Буонталенти кој подготвува банкет за кралот на Шпанија и за прв пат тогаш се послужува Gelato.
Во 1686 година Франческо Прокопио се сели од Палермо во Париз и отвора кафуле каде служи Gelato, и од тука трендот станува познат низ цела Европа.
Во 1770 Џовани Басиоло од Италија го носи во САД и првпат започнува со служење на Gelato во Њујорк, по што овој леден десерт ја освојува и Америка и светот. Во тоа време, постоеле два вида Gelato – едниот направен со мешање на вода со овошје како што се лимон и јагоди (исто така познат како “Сорбето”), а другиот направен со мешање млеко со цимет, ф’стаци, кафе или чоколадо.
Доволно беше историја, затоа ве потсетуваме дека ние во ЗАФИР секогаш сме во чекор со трендовите во слаткарската индустрија и кај нас можете да се освежите со оригинално Италијанско Artisan Gelato. Повелете во нашите слаткарници во Скопје и Куманово и освежете се со некој од понудените вкусови за оваа лето.
Како настанало Artisan Gelato?
5000 години пред наша ера Азиските култури откриле дека можат да консумираат скршен мраз со различни ароми. Петстотини години подоцна, египетските фараони имале обичај да ги послужат своите гости со мраз засладен со овошни сокови.
Римјаните подоцна го започнале ритуалот на јадење на мраз на вулканите Етна и Везув, покривајќи го со мед. Потоа дојде италијанската ренесанса во текот на 14 век, кога Gelato беше првпат создаден од познатиот уметник и архитект Бернардо Буонталенти кој подготвува банкет за кралот на Шпанија и за прв пат тогаш се послужува Gelato.
Во 1686 година Франческо Прокопио се сели од Палермо во Париз и отвора кафуле каде служи Gelato, и од тука трендот станува познат низ цела Европа.
Во 1770 Џовани Басиоло од Италија го носи во САД и првпат започнува со служење на Gelato во Њујорк, по што овој леден десерт ја освојува и Америка и светот. Во тоа време, постоеле два вида Gelato – едниот направен со мешање на вода со овошје како што се лимон и јагоди (исто така познат како “Сорбето”), а другиот направен со мешање млеко со цимет, ф’стаци, кафе или чоколадо.
Доволно беше историја, затоа ве потсетуваме дека ние во ЗАФИР секогаш сме во чекор со трендовите во слаткарската индустрија и кај нас можете да се освежите со оригинално Италијанско Artisan Gelato. Повелете во нашите слаткарници во Скопје и Куманово и освежете се со некој од понудените вкусови за оваа лето.