Макаронс се познат светски десерт омилени поради нивните топли бои и поради нивниот уникатен вкус, со лесна и слатка лушпа од горниот и долниот дел која полека се топи при дегустација, заедно со вкусниот фил, како добро чувана тајна на слаткарите. Секако најдобриот момент е што тие се со големина на залак и се топат во устата. Покрај вкусот, комбинирани заедно во различни бои, тие го пленат секој поглед и го задржуваат вниманието, што ги прави одличен подарок за секоја пригода и за секоја возрасна група, од најмалите до повозрасните.
Од каде потекнуваат овие тренди колачиња?
Денешните макаронс се резултат на долга еволуција на рецептот од минатото. Според популарните верувања, се сметаат дека се со италијанско потекло и датираат од 8 век.
Според легендите, деликатесот бил првпат воведен во Франција во 1533 година, кога кралицата Катерина де Медичи од Италија се омажила за кралот Хенри Втори од Франција, а нејзините готвачи го донеле со себе рецептот за макаронс. Тогаш, овие колачиња се правеле од бадеми, белка од јајце и шеќер и се нарекувале „копчиња на свештеникот“.
Се верува дека макаронс се служеле и во 1581 година за време на свадбената веселба на Војводата од Џоуз во Ардече. Во 1682 година, кога кралот Луј XIV одлучил да остане во Версај во 1682 година, гостите биле послужени со макаронс како гест за добредојде. Тие важеле за ексклузивен десерт на кралското семејство. Традицијата продолжила се до падот на империјата во 1789 година.
Макаронс за сите
За време на Француската револуција, двете сестри Маргерит и Мари-Елизабет побарале азил во градот Нанси во источна Франција. Макаронс стекнале слава во 1792 година кога овие сестри почнале да продаваат макаронс на обичните жители. Сестрите биле стручни за правење најразлични колачи, па за да заработат пари, почнале да ги печат овие „копчиња на свешеникот“. Набрзо дуото стана познато, а луѓето почнаа да ги нарекуваат „Macarons de Nancy“.
Денешниот рецепт за макаронс
Во 1830-тите, макаронс се составувале како два бисквита и се полнеле со желе, зачини или ликери. Заслугата за создавање на модерните макаронс е на Ladurée од Париз, познатиот париски салон за чај, на почетокот на 20 век. Во моментов, оваа позната луксузна слаткарница продава макаронс со вкусеви како мача чај, солена карамела, чоколадо, ф’стаци, цвет од портокал и малина. Оттогаш рецептот за подготовка на овој познат префинет десерт не е променет.
Макаронс патуват низ светот
Овие вкусни слатки брзо ги заменуваат кексите во САД. Нивната популарност може да се припише на фактот дека ги има во различни бои и вкусови и можат да бидат нискокалорични. Со текот на годините, бројот на пекарите специјализирани за правење макаронс се зголемуваат во Њујорк, Сиетл и Сан Франциско.
Националниот ден на макаронс – 20 март
Традицијата на Денот на Макаронс започна во 2005 година во Париз како партнерство меѓу локалните пекари за да ги прослават француските макаронс и да ги поддржат локалните добротворни организации.
Денот им дава шанса на љубителите на макарос да ги вкусат овие колачиња од разни пекари. Во 2010 година, француските продавници за макаронс во Њујорк го прославија настанот со учество од над 15 локални слаткарници. Годишниот Ден на Макарос се одбележува низ целиот свет, вклучувајќи ги градовите како Будимпешта, Торонто, Портланд и Перт.
Во Македонија ги имаме вистинските макаронс, направени по рецептот на старите мајстори директно во Слаткарница Зафир. Ги карактеризира уникатен и исполнет вкус кој се помни засекогаш. Повелете во нашите слаткарници и уверете се, или нарачајте онлајн на www.zafir.com.mk.
Од кралската трпеза на Луј XIV дирекно во Македонија – Макаронс во ЗАФИР
Макаронс се познат светски десерт омилени поради нивните топли бои и поради нивниот уникатен вкус, со лесна и слатка лушпа од горниот и долниот дел која полека се топи при дегустација, заедно со вкусниот фил, како добро чувана тајна на слаткарите. Секако најдобриот момент е што тие се со големина на залак и се топат во устата. Покрај вкусот, комбинирани заедно во различни бои, тие го пленат секој поглед и го задржуваат вниманието, што ги прави одличен подарок за секоја пригода и за секоја возрасна група, од најмалите до повозрасните.
Од каде потекнуваат овие тренди колачиња?
Денешните макаронс се резултат на долга еволуција на рецептот од минатото. Според популарните верувања, се сметаат дека се со италијанско потекло и датираат од 8 век.
Според легендите, деликатесот бил првпат воведен во Франција во 1533 година, кога кралицата Катерина де Медичи од Италија се омажила за кралот Хенри Втори од Франција, а нејзините готвачи го донеле со себе рецептот за макаронс. Тогаш, овие колачиња се правеле од бадеми, белка од јајце и шеќер и се нарекувале „копчиња на свештеникот“.
Се верува дека макаронс се служеле и во 1581 година за време на свадбената веселба на Војводата од Џоуз во Ардече. Во 1682 година, кога кралот Луј XIV одлучил да остане во Версај во 1682 година, гостите биле послужени со макаронс како гест за добредојде. Тие важеле за ексклузивен десерт на кралското семејство. Традицијата продолжила се до падот на империјата во 1789 година.
Макаронс за сите
За време на Француската револуција, двете сестри Маргерит и Мари-Елизабет побарале азил во градот Нанси во источна Франција. Макаронс стекнале слава во 1792 година кога овие сестри почнале да продаваат макаронс на обичните жители. Сестрите биле стручни за правење најразлични колачи, па за да заработат пари, почнале да ги печат овие „копчиња на свешеникот“. Набрзо дуото стана познато, а луѓето почнаа да ги нарекуваат „Macarons de Nancy“.
Денешниот рецепт за макаронс
Во 1830-тите, макаронс се составувале како два бисквита и се полнеле со желе, зачини или ликери. Заслугата за создавање на модерните макаронс е на Ladurée од Париз, познатиот париски салон за чај, на почетокот на 20 век. Во моментов, оваа позната луксузна слаткарница продава макаронс со вкусеви како мача чај, солена карамела, чоколадо, ф’стаци, цвет од портокал и малина. Оттогаш рецептот за подготовка на овој познат префинет десерт не е променет.
Макаронс патуват низ светот
Овие вкусни слатки брзо ги заменуваат кексите во САД. Нивната популарност може да се припише на фактот дека ги има во различни бои и вкусови и можат да бидат нискокалорични. Со текот на годините, бројот на пекарите специјализирани за правење макаронс се зголемуваат во Њујорк, Сиетл и Сан Франциско.
Националниот ден на макаронс – 20 март
Традицијата на Денот на Макаронс започна во 2005 година во Париз како партнерство меѓу локалните пекари за да ги прослават француските макаронс и да ги поддржат локалните добротворни организации.
Денот им дава шанса на љубителите на макарос да ги вкусат овие колачиња од разни пекари. Во 2010 година, француските продавници за макаронс во Њујорк го прославија настанот со учество од над 15 локални слаткарници. Годишниот Ден на Макарос се одбележува низ целиот свет, вклучувајќи ги градовите како Будимпешта, Торонто, Портланд и Перт.
Макаронс
360,00 ден – 1.440,00 денВо Македонија ги имаме вистинските макаронс, направени по рецептот на старите мајстори директно во Слаткарница Зафир. Ги карактеризира уникатен и исполнет вкус кој се помни засекогаш. Повелете во нашите слаткарници и уверете се, или нарачајте онлајн на www.zafir.com.mk.